Growth mindset op het Emmaus College

Deze maand zijn Iris en Jeroen, namen Leraren met Lef, begonnen met de lessenreeks Growth Mindset op het Emmaus College in Rotterdam. Met de leerlingen van 5 Havo gaan zij zes weken aan de slag. Mindsets gaan over de manier waarop jij denkt over intelligentie en vaardigheden. Denk jij dat je kunt groeien of denk je (onbewust) dat je nou eenmaal met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en vaardigheden wordt geboren? De mindset die je hebt is van groot belang voor jouw gedrag en daarmee hoe jij je opstelt ten opzichte van leren.

Iris en Jeroen werken de komende weken met deze vijfdeklassers aan het herkennen van hun eigen mindset. Zo’n examenjaar brengt altijd wat extra spanning mee. Hoe ga je om met tegenvallende resultaten aan het begin van dit belangrijke jaar? Hoe ga je goed voorbereid het examen in? Heb jij zelf de overtuiging dat je de controle kunt nemen over jouw leerproces? Wat heb jij nodig om dit schooljaar tot een succes te maken?

We confronteren de leerlingen met hun eigen manier van denken en helpen ze grip te krijgen op hun manier van denken. Deze bewustwording is de belangrijke eerste stap op het ontwikkelen van een growth mindset. We sluiten de lessenreeks af met een advies van de leerlingen aan hun docenten. Hierin geven zij feedback aan de docenten om hen te helpen bij het behouden van een growth mindset. Dat noemen wij leerlingen met lef!

Over twee maanden leiden we ook een aantal docenten op tot experts op het gebied van mindset in hun eigen school. Daarover later meer.