Passend Onderwijs in Italië: al 40 jaar een succes!

Inspirezzo was aanwezig tijdens een conferenzia over ‘Sistema Scholastico Inclusio’ , oftewel inclusief onderwijs, in de regio Siena/Arezzo in Toscane, Italie.

Voorafgaand aan de conferentie was er ruimte voor uitgebreid scholenbezoek van basis, voortgezet en beroepsonderwijs. Begin jaren ’70 is in Italie het speciaal onderwijs gestopt te bestaan nadat alle leerlingen een plek hadden gevonden in het regulier onderwijs. Begonnen als experiment met een klein aantal leerlingen, lukte het, in weinig tijd om alle leerlingen in het regulier te plaatsen. In 1978 werd een en ander in de wet vastgelegd.  Het was door een combinatie van typisch Italiaanse krachten vanuit de kerk, familiewaarden, socialistisch/communistisch gedachtegoed, dat dit huzarenstukje relatief snel werd geklaard en tot volle tevredenheid uitstekend functioneert. Voor ons Nederlanders verbazingwekkend om te zien: fysiek en verstandelijk gehandicapten, autistische kinderen, maar ook leerlingen met gedragsproblematieken, die ‘gewoon’ meedraaien in de klassen. Docenten, leerlingen, externe begeleiders, iedereen werkt in nauwe samenwerking rond de speciale leerling. In veel gevallen reikt die begeleiding ook tot na de schooltijd, als er een passende dagbesteding of baan gevonden wordt voor de leerlingen.

Wat ons betreft, een ‘must see’ voor elke docent die met enige paniek de invoering van Passend Onderwijs ziet naderen in het komende schooljaar. Ga eens kijken met welke toewijding, succes en energie de ‘speciale’ leerling wordt begeleid, waarbij opvalt dat in de meeste gevallen de prestaties van de ‘gewone’ leerlingen er eerder op vooruit- dan achteruitgaan. Geweldig om te zien hoe zo’n team van docenten en externe begeleiders een hechte professionele en lerende gemeenschap vormt, die gezamenlijk werkt aan inclusief onderwijs. Met alle bijbehorende resultaten die horen bij het werken als en in een professionele gemeenschap. Kunnen wij veel van leren…

Inspirezzo is bezig om studiereizen te ontwikkelen, inclusief scholenbezoek voor leraren die dit fenomeen zelf willen gaan zien.

Vragen? Neem contact op met Ton de Langen 06 20 10 80 48